Украйна разпали надеждите за увеличаване на износа на зърно въпреки руската

...
Украйна разпали надеждите за увеличаване на износа на зърно въпреки руската
Коментари Харесай

Нова надежда за износа на украинско зърно, след като кораби вече преминават през Дунав

Украйна разпали очакванията за увеличение на износа на зърно въпреки съветската обсада на черноморските пристанища, като разгласи, че корабите са почнали да минават през значимо устие на река Дунав, съобщава " Ройтерс ".

През последните четири дни 16 кораба минаха през устието на река Бистре, съобщи заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков. Той добави, че проектите на Киев са да се поддържа това движение.

От ведомството прецизират, че сега 16-те кораба чакат да бъдат натоварени с украинско зърно за експорт към чуждестранни пазари, до момента в който още над 90 кораба чакат своя ред в румънския канал Сулина.

Васков уточни, че на ден по този маршрут могат да минават единствено четири кораба при нужда от осем дневно. Украйна обаче води договаряния с румънската страна и представители на Европейската комисия за увеличение на преминаващите плавателни съдове.

По думи на украинския министър, в случай че тези условия бъдат изпълнени, Киев чака задръстването на кораби да завърши до една седмица, а месечният експорт на зърно да се усили с 500 000 тона.

Русия блокира пристанищата на Украйна през цялото време на съветската експанзия в тази страна, която е известна като житницата на Европа и е главен експортьор на селскостопански артикули и голяма част от нейното зърно обичайно се изпраща в страни, подвластни от вноса, като Египет, Тунис и Алжир. Сега милиони тонове украинско зърно са блокирани в хранилища.

Организация на обединените нации и Турция се пробват да посредничат в полемиките за рестартиране на основния експорт на зърно от Украйна. Но напрежението нараства заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отхвърля: Министерството на външните работи на Украйна пресмята, че руските сили са заграбили минимум 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР